Project Hive Mind
Ontwerpvraag:
“Hoe kunnen we communicatie, tussen logistieke medewerker en zorgverlener op het gebied van in-time data, up to date houden tijdens het retourproces?”
Mijn rollen
User Research
User Interface
Visual Design
Opdrachtgever
Hogeschool Rotterdam
Create4Care
Erasmus MC
Doelgroep
Logistieke medewerkers
Zorgverleners
Ontwerpoplossing
Hive Mind is een app ontwikkeld voor de logistiekmedewerker. Dit is een support tool voor het bepalen van routes en om de hoogte gehouden te worden van de mobiliteitsmiddelen (rolstoelen, krukken enzovoort).
In een overzicht krijgt de logistiekmedewerker te zien waar er bestellingen/retouren zijn. Terwijl de route gelopen wordt, krijgt de logistiekmedewerker notificaties wanneer een product succesvol is gebracht/opgehaald. Daarnaast is er een notificatie wanneer een product (mobiliteitsmiddel) in hergebruik is.
Hive Mind is vernoemd naar het gedrag afkomstig van: zwermintelligentie. Hierdoor is er een scherm ontwikkeld die advies geeft voor de kortste routes en een manier om bestellingen/retouren te combineren.
Daarnaast is alles in een overzicht terug te vinden.
De schermen vanuit de zorgverlener. Wanneer een zorgverlener de mobiliteitsmiddel wilt hergebruiken in plaats van terug te laten brengen. Dan geeft de zorgverlener dit simpel aan met het klikken op "opnieuw gebruiken".
De belangrijkste stappen in het proces
Onderzoeksframe
Kickstart van het ontwerpen door het formuleren van het ontwerpdoel met een gerichte ontwerpvraag en daarnaast de ontwerpoplossing toegelicht.
Om het ontwerpen vorm en richting te geven zijn er aan de hand van gebruikersonderzoek ontwerprichtlijnen opgesteld om te bevestigen wat de app zou moeten betekenen voor de gebruikers.
De drie grootste pijnpunten voor de hoofddoelgroep: logistiekmedewerker
Subdoelgroep: zorgverlener
Gebruikersonderzoek
Binnen het Erasmus MC zijn er een aantal doelgroepen die te maken hebben met het retourproces.
Door onderzoek te doen is de focus gelegd op de logistiekmedewerker. Hiervan is ook een Persona en Empathy map gemaakt om de logistiekmedewerker beter te begrijpen.
Hierin bleek het al dat de logistiekmedewerker best wat uitdagingen heeft m.b.t. het leveren van bestellingen en retouren doen. Daarnaast lopen de logistiekmedewerkers regelmatig voor niks omdat een rolstoel (of andere mobiliteitsmiddel) vaak in hergebruik is.
Inzichten
Na het verzamelen van alle inzichten omtrent desk en fieldresearch heb ik mij samen met het team bezig gehouden met het indelen van alle inzichten om een nieuwe techniek uit te proberen: Build a Billboard.
Build a Billboard is een techniek die wij hebben gebruikt om alle belangrijkste inzichten te verzamelen.
Brainstormen en Onderzoek
Met het ingedeeld te hebben van de inzichten werd het tijd om te brainstormen. Dit heb ik samen met mijn team uitgevoerd d.m.v. de Crazy Wishes (combinatie normale en rare, gekke wensen) en het maken van Storyboards.
Daarnaast is er nog onderzoek gedaan naar hoe logistiek vanuit de natuur gedaan wordt. Mieren en bijen zijn vooral degene die het meest effectieve routes kunnen maken en logistiek natuurlijk onder de knie hebben.
Testen
Om zoveel mogelijk in de logistiekmedewerker te kunnen inleven bedacht ik samen met het team een test gebaseerd op de Body Storming techniek gecombineerd met de 4G om zo participanten een test run te doen van een aangepaste manier van werken omtrent het retourproces.
Vervolgens met iteraties van de prototype hebben wij dit geleidelijk getest met de logistiekmedewerker zelf.
Proces en iteraties
Componentenlijst met een style guide. In dit veld heb ik alle design kaarten gemaakt en de Call to Action buttons.
Eerste iteratie: Wireframes -> vervolgens een low fidelity prototype.
Daarna om te bevestigen wat in de app moet komen hebben wij ontworpen vanuit de MOSCOW waarin wij de belangrijkste elementen in hadden vermeldt.
Het proces van het bepalen welke schermen er nodig waren. Daarnaast het bepalen wat een logische flow zal zijn voor de app.
Laatste iteraties: Mid fidelity prototype. Hierin testten wij voortdurend met de logistiekmedewerker om te zien dat het logisch is en of het wordt begrepen door hen.