Project Gaya
Ontwerpvraag:
“Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jonge mannen tussen 18 en 25 comfortabel gaan worden met kleding?”.
Mijn rollen
User Research
User Interface
Visual Design
Opdrachtgever
Hogeschool Rotterdam
Doelgroep
Jongvolwassen mannen tussen de 18 en 30 jaar
Ontwerpoplossing
Voor de doelgroep jongvolwassen mannen tussen 18 en 25 is er de app Gaya in het leven geroepen met de bedoeling om hun eigen fashion style laten ontdekken en hier bedachtzaam mee om te gaan. Hier begin je mee door een soort Style capsule wardrobe te maken. Dit houdt in dat de individu een selectie moet maken aan kledingstukken die hij echt draagt zodat hij een basis heeft waarvan hij verder gaat bouwen.
Het ontdekken van je eigen fashion style wordt ondersteund door style challenges. Style challenges helpt de individu zijn eigen style te begrijpen.
De app biedt de mogelijkheid tot een aantal elementen. Namelijk het digitaliseren van kledingstukken om zo een digitale wardrobe op te bouwen. Het samenstellen van outfits door je kledingstukken te kiezen. Door middel van het samenstellen van moodboards met inspiratie heb je altijd referenties van styles die je bewondert en wilt uitproberen.
Stel je outfits samen op basis van gelegenheden. Check in de app welke kledingstukken je samen wilt stellen. Probeer vervolgens je outfit uit en maak een foto ervan. Staat dit prima? Voeg dit ook aan je outfit collectie toe en breidt zoveel mogelijk uit!
De belangrijkste stappen in het proces
Onderzoeksframe
Kickstart van het ontwerpen door het formuleren van het ontwerpdoel met een gerichte ontwerpvraag en daarnaast de ontwerpoplossing toegelicht.
Om het ontwerpen vorm en richting te geven heb ik aan de hand van gebruikersonderzoek ontwerprichtlijnen opgesteld om te bevestigen wat de app zou moeten betekenen voor de gebruikers.
Gebruikersonderzoek
Tijdens het gebruikersonderzoek heb ik mij vooral technieken ingezet om te begrijpen de doelgroep jonge volwassen mannen tussen 18 en 25 te begrijpen.
Hierdoor heb ik een stakeholdersmap gemaakt om te zien wie potentieel betrokkenen zijn.
Het maken van een stakeholdersmap gaf mij inzicht wie de betrokkenen zijn. Dit is natuurlijk nog niet voldoende. Om de doelgroep beter te begrijpen wilde ik erachter komen hoe hun dagindelingen eruit zien. Wanneer kleedt men zich aan en hoe vaak gemiddeld per dag?
Blijkt dat men vaak genoeg zich drie keer omkleedt ter voorbereiding van verschillende sociale gelegenheden.
Nadat ik een aantal jongvolwassen mannen had geïnterviewd heb ik mij gericht op het maken van persona's.
Het belangrijkste hieruit om te weten is dat er zeker drie verschillende niveau's zijn aan mannen met een begrip voor fashion -> stijl.
Je hebt de praktische man die pakt wat die ziet maar niet per se experimenteert voor verschillende redenen. Je hebt de bewuste man die weet waar die van houdt en niet erg vind om te experimenteren. Deze persoon heeft wat tools om te weten wat goed bij elkaar past, dit is vooral door trial en error. Ten slotte heb je de meer fashionista richting, deze persoon gaat voorbij het weten waar die van houdt en experimenteert heel vaak maar weet ook wat stijl inhoudt.
Door het maken van de persona's wist ik dat ik mij wilde richten op de niet bewuste jongvolwassen mannen. Om mij meer te kunnen verdiepen in deze persona heb ik tot slot de empathy map gemaakt om tot de laatste paar belangrijke inzichten te komen.
Tot slot formuleerde ik alle inzichten geleidelijk.
Uiteindelijk heb ik alle belangrijke informatie omtrent de ontwerpoplossing in een visuele four square story gemaakt. Hierin zie je in één overzicht wat de huidige situatie is, wie (en wat) de betrokkenen zijn, wat de oplossing is en wat dan de gewenste situatie is.
Proces en iteraties
Low fidelity schermen hierboven. Hieronder is de mid fidelity prototype te zien.